Merkel: Vi skylder ukrainerne at vove forsøg på fred

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at hun er usikker på, om de igangværende tysk-franske forhandlinger med den russiske præsident, Vladimir Putin, vil føre til en afslutning på krisen i Ukraine:

- Efter vores samtaler er det stadig usikkert, om de vil føre til succes. Men man må vove forsøget.

- Det skylder vi de folk i Ukraine, som er berørte af konflikten, siger hun i sin tale ved sikkerhedskonferencen i München efter at have forhandlet med Putin i Kreml fredag.

- Vi må bruge alle de diplomatiske muligheder, der er, siger den tyske regeringsleder og understreger, at "krisen i Ukraine kan ikke løses med militære midler".

- Det er den bitre sandhed. Og derfor er det så uendelig vigtigt, at vi står samlet, siger kansleren og understreger nok engang:

- Vi ønsker at skabe sikkerhed i Europa med Rusland - ikke mod Rusland.

Sammen med den franske præsident, François Hollande, vil hun søndag fortsætte forhandlingerne over telefonen med Putin og den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, som lørdag også er i München.

Merkel siger, at hun er desillusioneret efter at have set udviklingen i Ukraine efter Minsk-aftalen fra september, som aldrig er kommet til at virke.

Forbundskansleren understreger også, at hun forstår debatten om, hvorvidt Vesten skal sende våben til Ukraine, men hun siger, at det ikke ville hjælpe.

- Jeg forstår diskussionerne om at sende våben, men jeg tror virkelig ikke på, at flere våben vil føre til fremskridt i Ukraine, siger hun.

Frankrigs præsident Hollande advarer lørdag om, at det igangværende fransk-tyske fredsinitiativ er sidste chance for at få løst konflikten i Ukraine.

- Hvis der ikke kommer en vedvarende aftale i hus, så kender vi alle scenariet: Det hedder krig, siger han ifølge Reuters.

- Jeg tror, at dette er en af de sidste chancer. Derfor tog vi dette initiativ, siger den franske præsident.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip