Merkel vil presse Juncker igennem som kommissionsboss

Først tøvede hun med at bakke op om Jean-Claude Juncker. Men nu vil Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sætte sig igennem og sørge for, at Luxembourgs tidligere premierminister til efteråret bliver ny formand for EU-Kommissionen.

Det bebuder hun forud for et med spænding ventet EU-topmøde torsdag og fredag, hvor EU's store personalekabale - eller i det mindste dele af den - ventes at falde på plads.

Ifølge flere medier er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spil som ny EU-præsident. Men i første omgang er det især kommissionsformandsposten, der kommer til at præge topmødet.

EU-veteranen Jean-Claude Juncker er nemlig ikke den britiske premierminister, David Camerons, kop te.

Hans modstand mod den mangeårige eurogruppeformand er så indædt, at han fredag ventes at tvinge sine 27 EU-kolleger ud i en afstemning om, hvorvidt den konservative Juncker skal afløse José Manuel Barroso som kommissionsformand.

Det vil i givet fald være første gang, at sådan et personalespørgsmål kommer til afstemning på et topmøde.

- Det er ikke noget drama, hvis vi laver en afstemning med kvalificeret flertal, siger Angela Merkel onsdag i finanslovdebatten i Forbundsdagen i Berlin.

Her lover hun, at alle medlemslandes interesser vil blive hørt, men gentager samtidig, at alle forhandlinger skal foregå i "den europæiske ånd". En slet skjult hentydning til Camerons advarsler om, at Storbritannien kan være på vej ud af unionen.

- Vi får en overbevisende pakke med indholdsmæssige prioriteter og de første beslutninger om personalet, siger Merkel med henvisning til, at stats- og regeringscheferne i første omgang vil lægge en dagsorden for EU de næste fem år.

Både kansleren og Helle Thorning har da også gang på gang understreget, at det er indholdet af det politiske arbejde, der skal opnås enighed om, før man vil drøfte, hvilke navne der i givet fald skal løfte opgaven.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip