Mette F. afventer ombudsmandens næste Eritrea-træk

- Jeg afventer, hvad ombudsmanden foretager sig.

Sådan lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen forud for et samråd i Folketinget om den såkaldte Eritrea-sag torsdag morgen.

Det sker efter, at Udlændingestyrelsen tidligere på ugen har afleveret to redegørelser om to forskellige dele i Eritrea-affæren til Justitsministeriet - både den massive kritik af selve rapporten, men også om styrelsens infight med to ansatte, der var rapportens oprindelige hovedforfattere.

- Styrelsen har svaret på den faglige kritik, der har været af den del af Eritrea-rapporten, der har været rejst kritik af fra kilder og andre. Den del indgår ikke længere som del af det grundlag, hvorpå man tildeler asyl, siger ministeren.

Det sker med henvisning til Udlændingestyrelsens kursskift, hvad angår tildeling af asyl til folk, der er flygtet fra Eritreas særegne militærtjeneste eller udrejst illegalt af landet.

I Eritrea-rapportens umiddelbare kølvand mente Udlændingestyrelsen ikke, at flugt fra militærtjenesten i sig selv skulle udgøre krav på beskyttelse, men det er så alligevel blevet udgangspunktet nu.

Spørgsmålet er nu, hvad Folketingets Ombudsmand har tænkt sig at gøre. Han har tidligere tilkendegivet, at han overvejer at gå ind i sagen af egen kraft for at finde ud af, hvordan Udlændingestyrelsens stærkt omdiskuterede rapport blev udarbejdet.

- Jeg ved, at ombudsmanden overvejer hans videre stilling til sagen. Folketingsmedlemmer er i den privilegerede situation, at de kan håbe på noget, ombudsmanden gør. Det kan jeg ikke som minister, så jeg afventer, hvad han foretager sig, lyder det fra Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip