Mette F.: Forventer at Thorning bliver som statsminister

Skulle Helle Thorning-Schmidt (S) ende med at takke ja til en toppost i EU, så kunne meget pege i retning af, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afløser hende på statsministerposten.

Men når kronprinsessen hos Socialdemokraterne bliver spurgt, så bakker hun op om Helle Thorning-Schmidt, som, hun mener, er den rette til posten.

Spørgsmål: Ser du dig selv som en naturlig afløser for Helle Thorning-Schmidt?

- Mit svar på dit spørgsmål er, at vi har en rigtig dygtig statsminister med Helle Thorning-Schmidt, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Det håber jeg også, at vi har i morgen, og jeg håber også, at vi har det, når vi møder vælgerne næste gang, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at Helle Thorning-Schmidt selv vil pege på Mette Frederiksen som sin afløser på statsministerposten, hvis hun skulle forlade dansk politik.

- Intet tyder på andet end, at Mette Frederiksen indstilles enstemmigt som statsminister, siger Hans Engell.

- De Radikale vil acceptere hende. Hun får også bred støtte i sin partiledelse - hovedbestyrelsen, forretningsudvalget og folketingsgruppen. Hun vil være sikret hele vejen rundt, tilføjer han.

I Statsministeriet har man en manual for, hvordan det skal foregå, hvis en statsminister skulle træde af posten.

Manualen stammer fra april 2009, hvor finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister, da Anders Fogh Rasmussen (V) blev udnævnt som Natos generalsekretær.

Skulle Helle Thorning-Schmidt ende med at pege på Mette Frederiksen som sin afløser, så skal hun sikre støtte til hende fra partilederne Margrethe Vestager (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL), sådan at hun har et flertal på 90 mandater og undgår en dronningerunde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip