Mette F.: Kommission skal finde balance i dagpengesystem

Hvis dagpengesystemet kunne sættes op på en vægtskål, så svajer det i øjeblikket for meget uden at være til gavn for den enkelte.

Men nu skal den dagpengekommission, som regeringen har nedsat, undersøge mulighederne for at ramme det nødvendige balancepunkt på en klogere måde, end tilfældet er i dag, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Det er klart, at det for os altid vil være vigtigt, at vi har et dagpengesystem, der sikrer økonomisk tryghed, når mennesker bliver arbejdsløse, siger hun og fortsætter:

- På den anden side skal vi have et system, som er med til at understøtte, at folk kommer hurtigst muligt i arbejde.

- Og vi vil gerne se, om det balancepunkt kan blive bedre, end det er i dag, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Fredag eftermiddag har Mette Frederiksen sammen med formanden for dagpengekommissionen, professor Nina Smith, præsenteret kommissoriet for kommissionen.

Blandt andet lyder en af opgaverne, at dagpengekommissionen skal vurdere "fordele og ulemper ved at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt i forhold til skiftende konjunkturer".

Og selv om opgaven kan lyde stor, så er beskæftigelsesministeren tryg ved, at kommissionen kan undersøge mulighederne for et mere fleksibelt dagpengesystem.

- Det har været rejst af flere omgange, om vi kan have et dagpengesystem, der tager bedre højde for skiftende konjunkturer, siger Mette Frederiksen.

- Det er ikke let at finde en model, der kan det, men det er noget af det, vi har bedt kommissionen om at kigge på, tilføjer hun.

Ved udgangen af 2015 skal kommissionen komme med sine forslag til et fremtidssikret dagpengeområde - og forhåbningen er, at det bliver uden økonomiske ændringer i forhold til det nuværende dagpengesystem.

- Det er en rigtig svær opgave, men jeg tror, at vi nedsætter den rette kommission til at løfte opgaven, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Det er et komplekst og bureaukratiseret område, men jeg har tillid til, at den her kommission kan komme med nye idéer, hvorefter der så vil følge politiske drøftelser.

I kommissionen sidder der ud over fem professorer også fire repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip