Midlertidigt stop for homoægteskaber i Utah

Den amerikanske højesteret blokerede mandag midlertidigt for homoseksuelle ægteskaber i Utah, efter at den vestlige delstat havde appelleret en afgørelse ved en lavere retsinstans.

Utahs rigsadvokat har i en hasteanmodning bedt højesteret om gøre en kendelse fra en forbundsdommer ugyldig, indtil det bliver klart, hvorvidt homoægteskaber bliver fundet forfatningsstridige ved en appeldomstol i Denver.

I december afgjorde en forbundsdommer, at en lov, som vælgerne i den konservative delstat vedtog i 2004 mod homo-ægteskaber, var en krænkelse af homoseksuelle pars rettigheder i forhold til den amerikanske forfatning.

Derefter begyndte myndighederne i hovedstaden Salt Lake City at udstede vielsesattester til par af samme køn.

Dommer Robert J. Shelby konkluderede, at delstaten har været ude af stand til at påvise, at homoseksuelle ægteskaber på nogen måde påvirker traditionelle ægteskaber.

Han fastslog også, at statens forbehold og bekymringer er utilstrækkelige til at retfærdiggøre et forbud mod homoseksuelle ægteskaber.

Utah er hjemsted for mormonkirken og kendt som en af de mest konservative af de 50 amerikanske delstater.

Statens advokater forsvarede den hidtidige lovgivning med, at den fremmer statens interesse i "ansvarlig forplantning" og den "optimale form for børneopdragelse".

I adskillige andre delstater er lignende retssager undervejs, men sagen i Utah er blevet fulgt med stor opmærksomhed på grund af statens historiske modstand mod homoseksuelle ægteskaber.

Mormonerne sværger til det traditionelle familiemønster. Ægteskabet mellem mand og kvinde er en hjørnesten i trosretningen, og familien anses for at være en evig institution.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip