Midt i katastrofen: Naboer druknende for øjnene af os

Hundredvis af evakuerede har fået midlertidigt husly i sportshallen "Pionirski grad" i udkanten af Beograd, efter den værste naturkatastrofe i Serbiens historie.

De var stort set alle indbyggere i byen Obrenovac, der blev totalt oversvømmet efter dagevis med heftige regnskyl, der fik floderne til at gå over deres bredder.

- Vores hus var på et af de lavestliggende steder i udkanten af Obrenovac tæt på floden. Da vandmasserne brød gennem digerne havde jeg mindre end et minut til at få min familie væk, fortæller Dragan Stojanovic til Ritzau.

Han er en lille tætbygget mand på 50 år, der er indkvarteret samen med sin kone Biljena og deres 10-årige søn Ivan på tre madrasser i et hjørne af sportshallen.

- Det hele gik så hurtigt. Min familie og jeg klatrede først op på en terrasse på et hus ved hjælp af en stige. Sammen med syv af vores naboer klatrede vi videre op på taget af bygningen for at vente på hjælp. Der sad vi i fire timer, indtil der kom en båd.

- Vi reddede os selv, men så med vores egne øjne to af vores naboer drukne foran os, siger Dragan Stankovic og tier for en kort stund.

- Det er meget trist, men vi kunne ikke hjælpe dem på nogen måde. Jeg har selv mistet alt, mit hus, min bil. Jeg har kun mit ur og ikke engang en telefon, fortsætter han.

Familien er blandt de mindst 20.000 mennesker, der er evakueret fra oversvømmelserne i Serbien.

Dødstallet for den serbiske katastrofe er på 16, 12 af dem i Obrenovac, men tallet ventes at stige efterhånden som vandmasserne trækker sig tilbage.

Søndag morgen stoppede floderne på Balkan med at stige, og situationen er under kontrol i de katastrofetruede byer Sabac, Sremska Mitrovica og Kostolac. Dermed øjnes der et glimt af håb midt i katastrofen.

Også for 60-årige Novica Jovanovic, der gerne vil væk fra sin madras i sportshallen i Beograd og hjem til Obrenovac.

- Når vandet trækker sig tilbage, vender vi hjem for at bygge vores huse op igen. Livet går videre. Jeg er bare glad for at være i live, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip