Migranter holder sig fra Lesbos efter Tyrkiet-aftale

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Aftalen mellem Tyrkiet og EU om at begrænse strømmen af migranter fra Tyrkiet til græske øer ser ud til at have en stor effekt på migrantstrømmen.

I april krydsede 3360 migranter havet og kom til græske øer fra Tyrkiet. Det er et fald i forhold til marts, da der kom 26.971 migranter.

Tallene er offentliggjort af Den Internationale Organisation for Migration (IOM), og det er de første tal for hele måneder, der er offentliggjort, efter at aftalen trådte i kraft i marts.

Faldet er på 88 procent.

Frontex, EU's grænseagentur, rapporterer, at det i april registrerede 2700 migranter i Grækenland.

- Tallet for hele april er et godt stykke under det antal, som vi ofte så ankomme til øen Lesbos dagligt i nogle af månederne i fjor, siger Fabrice Leggeri, chef for Frontex, i en erklæring.

I aftalen fra marts er Tyrkiet gået med til at tage migranter tilbage fra Grækenland til gengæld for blandt andet milliarder af euro i hjælp fra EU samt visa-fri indrejse for tyrkere til EU.

Denne aftale er en hjørnesten i EU's planer for at få migrantkrisen under kontrol. I 2015 ankom der 1,25 millioner migranter til EU fra blandt andet Syrien, Irak, Afghanistan, Nordafrika og andre steder.

De nye tal viser, at aftalen tilsyneladende har en afskrækkende effekt. Lukningen af grænserne fra Grækenland og videre op til de nordeuropæiske lande kan også have afholdt mange fra at forsøge at komme til Grækenland.

Et af de mest kontroversielle punkter i aftalen, nemlig at migranter, der kommer til Grækenland, skal sendes tilbage, er dog ikke blevet realiseret i stor stil.

Der er også stadig problemer i aftalen. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærede torsdag, at Tyrkiet ikke agter at ændre på sine terrorlove, sådan som EU ellers kræver i forbindelse med aftalen om visa-frihed.

Der er også andre EU-krav, som Tyrkiet endnu ikke har efterlevet. Det gælder tiltag mod korruption og beskyttelse af data. Der er 72 krav, og Tyrkiet har opfyldt 67.

/ritzau/AFP