Miljøministeriet får kritik for forsinkede vandplaner

Mangelfuld styring i Miljøministeriet betyder, at vandplaner vil være fem år forsinket.

Sådan lyder konklusionen fra Statsrevisorerne, som udtaler kritik af Miljøministeriet for fortsat ikke at have fået gennemført vandplanerne.

Det kan i sidste ende gå ud over miljøet. Vandplanerne skal nemlig sikre renere vand i danske søer, fjorde og åer.

- Statsrevisorerne kritiserer skarpt Miljøministeriets planlægning og styring af første generation af vandplaner, lyder den skriftlige udmelding fra Statsrevisorerne.

Ifølge Statsrevisorerne betyder den mangelfulde styring i Miljøministeriet, at der er "stor risiko for, at målet om en god tilstand i alle danske vandområder ikke nås i 2015".

Miljøministeriet får især kritik for, at arbejdet med første generation af vandplaner tog udgangspunkt i et "usikkert fagligt grundlag, herunder et usikkert datagrundlag om vandområdernes tilstand".

Grundlaget måtte rettes til flere gange, og det er ifølge Statsrevisorerne en del af forklaringen på de forsinkede vandplaner, som har givet Danmark ridser i lakken i EU-sammenhæng.

Danmark er normalt kendt for at være et af de førende lande i Europa, når det gælder miljø og rent vand. Men de stærkt forsinkede vandplaner har helt usædvanligt ført til, at EU-Kommissionen i 2011 og 2014 har indbragt Danmark for EU-Domstolen.

Det er sket, fordi Danmark ifølge EU-Kommissionen har ikke at gennemført direktivet på området inden for den fastsatte frist.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har allerede erkendt, at Miljøministeriet ikke har håndteret sagen, som man skulle:

- Det har været en rigtig træls proces, og det er ikke godt nok. Nu er vi godt på vej, og jeg håber derfor også, at kommissionen vil overveje, om man vil gennemføre retssagen, sagde Kirsten Brosbøl for få uger siden til Ritzau.

Udtalelsen faldt i forbindelse med, at EU-Kommissionen valgte at hive Danmark i EU-Domstolen på grund af de forsinkede vandmiljøplaner.

- Nu er jeg i fuld gang med forberedelse af anden generations vandplaner, og der vil processen være en helt anden. Der er det min forventning, at vi vil være klar, når vi efter planen skal være klar, sagde Brosbøl dengang.

/ritzau/

 

Dagens Gossip