Milliardær-familier flytter tusindvis af job ud af Danmark

Skrevet af Jesper Larsen

06/07/2015

Mest læste i dag

Efter 38 års ansættelse hos Danfoss, blev Jan Schwartz sidste år fyret.  

Ledelsen besluttede at flytte hans stilling til Polen, hvor lønnen var lavere, og dermed var der ikke længere brug for Jan. 

Men Jan Schwartz er ikke alene, Danfoss har flyttet hele 400 stillinger til Polen for at spare penge på lønnen, skriver Fagbladet 3F. 

Læs også: Finn har reddet 928 mennesker fra druknedøden

Fagbladet har lavet en kortlægning, der viser, at otte af de ti rigeste i Danmark ejer virksomheder, der har flyttet arbejdspladser til Østeuropa eller Asien, hvor lønningerne er lavere.

De otte familier har tilsammen flyttet 5.650 arbejdspladser de seneste ti år.

- Det kan godt være, at de rigeste familiers virksomheder melder ud, at de er socialt bevidste og vil bevare produktionen her i landet. Men de tænker også på, hvad der står på bundlinjen, og hvordan virksomheden klarer sig, forklarer Jakob Roland Munch, der er professor og forsker i udflytning af job, til Fagbladet 3F. 

Han siger, at det især er de lave lønninger, der får virksomhederne til at flytte job til udlandet.

Læs også: Den danske model besejrer Ryanair i Arbejdsretten

Danfoss-ejer Jørgen Mads Clausen har ikke ønsket at deltage i et interview.

I stedet forklarer pressechef i Danfoss Lasse Bastkjær Jensen, hvorfor Danfoss har flyttet arbejdspladser til Polen.

- Hvis vi også i fremtiden skal bevare vores virksomhed og vores arbejdspladser – og det skal vi – er vi nødt til at kunne reagere på markedsvilkår og på konkurrence-situation, skriver pressechefen i en mail og påpeger, at Danfoss stadig har over 5.000 ansatte i Danmark.

Han svarer ikke på, hvorfor Danfoss har fyret Jan Schwartz efter 38 år. Men skriver generelt:

- I de tilfælde, hvor det er nødvendigt at sige farvel til medarbejdere, gør vi vores absolut yderste for at samarbejde med de faglige repræsentanter for at bringe folk bedst muligt videre.