Milliardregning truer: Skattebombe under vandforsyningen

En ekstra høj vandregning på op mod fire milliarder kroner over en årrække risikerer at ramme danske virksomheder og privatforbrugere, hvis ikke partierne bag den såkaldte vandsektorlov fra 2009 bliver enige om ændringer.

Loven betyder nemlig, at vandselskaberne skal betale uventet meget i skat, efter at de er blevet til offentligt ejede selskaber og dermed skattepligtige, skriver Jyllands-Posten.

Og regningen for den uventede skat bliver sendt videre til kunderne, så virksomhedernes vandregning ifølge avisen bliver højere, og private husstande flere steder i landet må betale mellem 500 og 900 kroner mere for det årlige vandforbud.

Loven truer med at modarbejde intentionen i regeringens vækstpakke fra sidste år, hvor virksomheder med et stort vandforbrug fik lempelser. Regningen for vandforbruget på dyne- og pudeproducenten Dykon i Kolding stiger eksempelvis i stedet med cirka 20 procent svarende til 200.000 kroner ekstra om året.

Problemet bunder i, at Skat har afvist den måde, som Folketinget i 2009 besluttede at værdifastsætte vandselskaberne på. En ny, lavere værdi betyder, at selskabernes fradrag for afskrivninger ifølge branchen selv er blevet 75 procent mindre end ventet, og den skatteforøgelse bliver finansieret med takststigninger.

Udgangspunktet for lovforslaget fra 2009 var, at det på grund af store afskrivninger hverken på kort eller mellemlang sigt ville føre til skattebetaling, når vandforsyningen blev til offentlige selskaber. På lang sigt kunne der måske komme en skattebetaling på 100 millioner kroner

Men allerede i 2010 blev der betalt cirka 273 millioner kroner i skat, viser efterfølgende beregninger, som Deloitte har foretaget for Danva, vandselskabernes forening. Og på lang sigt vurderer Deloitte, at den ændrede værdifastsættelse medfører en udskudt skat på cirka 25 milliarder kroner, hvilket betyder en faktisk skattebetaling på tre til fire milliarder kroner.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har ingen kommentarer til sagen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip