Millioner i Singapore siger farvel til landsfader

Et hav af paraplyer fylder Singapores gader. Det er svært at se andet end de farverige plastikbuer, men under dem står tusindvis af mennesker langs hegn på den rute, hvor Singapores tidligere premierminister Lee Kuan Yews kiste vil passere forbi søndag.

Lee Kuan Yew døde mandag i en alder af 91 år. Han anses for med sikker hånd at have omdannet den lille bystat fra en tropisk kolonial udpost for Storbritannien til en moderne handelsby og finanscentrum.

Begravelsesoptoget vil i regnen sno sig fra parlamentet, hvor kisten hidtil har stået, og på tværs af byen, skriver BBC. Efter en statsbegravelse vil han blive kremeret ved en privat ceremoni for familien.

En million mennesker har besøgt mindestedet for Lee Kuan Yew, skriver lokale medier.

Mere end en halv million mennesker - svarende til 12 procent af Singapores indbyggere - har været en tur forbi parlamentet for at vise deres respekt ved Lees kiste.

Folkemængden begyndte at indfinde sig i gaderne tidligt søndag morgen lokal tid trods silende regn.

Store tv-skærme er blevet stillet op langs ruten, og det bugner med blomsterbuketter. På skærmene bliver Lee Kuan Yews taler og højdepunkter vist.

Til begravelsen vil ledere fra hele verden være til stede. Heriblandt Indiens premierminister, Narendra Modi, Indonesiens præsident, Joko Widodo, Japans premierminister, Shinzo Abe, og Australiens premierminister, Tony Abbott.

Derudover deltager tidligere den tidligere amerikansk præsident Bill Clinton.

Søndag eftermiddag vil der blive holdt et minuts stilhed efterfulgt af nationalsangen.

Lee Kuan Yew var premierminister i 31 år frem til 1990. Han stod således i spidsen, da byen i 1965 blev udskilt fra Malaysia.

Som leder formåede han at skabe massiv vækst og placerede Singapore solidt som et af verdens økonomiske epicentre.

Han blev dog i sin tid også kritiseret for at begrænse mediernes frihed og for at gå ind for korporlig afstraffelse.

I udlandet blev han kendt for at have undervist Singapores indbyggere i, hvordan man er høflig, mindre støjende og ikke tygger tyggegummi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip