Mindst 60 personer er omkommet under kupforsøg i Tyrkiet

Dødstallet under urolighederne i Tyrkiet er steget til 60 personer, oplyser en højtstående embedsmand ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Tidligere oplyste statsanklageren i Ankara, at 42 personer var dræbt alene i hovedstaden.

Størstedelen af dem skulle være civile, mens 17 af de omkomne i Ankara er politibetjente ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

Tyrkiets justitsminister siger tidligt lørdag morgen, at 336 personer indtil videre er blevet anholdt i forbindelse med kupforsøget i landet ifølge CNN Türk.

Blandt andet skulle 13 soldater, der prøvede at bryde ind i præsidentpaladset, være anholdt, siger en højtstående tyrkisk embedsmand til Reuters.

Samtidig skulle en general, der mistænkes for at være en af kupmagerne, være blevet dræbt, siger premierminister Binali Yildirim ifølge CNN Türk.

Omkring 50 soldater, der menes at være på kupmagernes side i Tyrkiet, har overgivet sig lørdag morgen. Tv-billeder viser dem forlade deres kampvogne og gå med hænderne over hovedet på en af broerne, der løber over Bosporusstrædet i Istanbul, skriver Reuters.

Tidligere har et øjenvidne angiveligt set soldater overgive sig til væbnet politi på Taksimpladsen i Istanbul.

Situationen i Tyrkiets største byer kan bedst beskrives som stærkt kaotisk.

Nyhedsbureauer og øjenvidner meldte ved 3-tiden natten til lørdag fortsat om eksplosioner og gadekampe rundt omkring i Tyrkiet.

I Istanbul-lufthavnen Atatürk, ved Tyrkiets parlament samt ved Taksimpladsen var der meldinger om eksplosioner.

Det sker, selv om den tyrkiske efterretningstjeneste MIT tidligere erklærede kuppet mod præsident Erdogan for "afværget". Det skete før klokken 02.00 ifølge nyhedsbureauet dpa.

Også premierminister Binali Yildirim sagde ifølge AFP, at "situationen stort set er under kontrol".

Nyhedsbureauet Reuters meddeler, at den statslige tv-kanal TRT er begyndt at sende igen, efter at der i timevis har været sort skærm, hvis man slog over på stationen.

En fløj af militæret menes fredag aften at have taget kontrollen med netop TRT.

Det var på denne kanal, at det blev meddelt, at der var erklæret militær undtagelsestilstand, og at Tyrkiet nu blev styret af et såkaldt fredsråd. Desuden lød det, at der var udgangsforbud i Tyrkiet.

Efter at kanalen igen er begyndt at sende - og tilsyneladende ikke under de formodede kupmageres kontrol - siger nyhedsværten ifølge CNN Türk, at vedkommende blev truet til at læse meddelelser fra kupmagerne op.

/ritzau/

 

Dagens Gossip