Mindst ni er dræbt i kurdiske protester mod IS

Mindst ni personer er omkommet, og adskillige er blevet såret under hårde sammenstød mellem kurdiske demonstranter og politistyrker i det sydlige Tyrkiet.

Tusindvis af kurdere demonstrerede flere steder for at vise deres støtte til de kurdere, der i byen Kobani er belejret af krigere fra Islamisk Stat (IS). Mange kurdere anklager den tyrkiske regering for indirekte at støtte IS ved ikke at sætte sit militær ind mod den militante bevægelse.

Politiet affyrede flere steder tåregasgranater og brugte vandkanoner i et forsøg på at stoppe demonstranterne, der satte ild til biler og bildæk.

Protesterne fandt hovedsageligt sted i de kurdisk dominerede egne i det østlige og sydøstlige Tyrkiet. Men der var også sammenstød i Tyrkiets største by, Istanbul, samt i hovedstaden Ankara.

Fem personer blev dræbt i Diyarbakir, den største by i de kurdiske områder. I provinsen Siirt døde to under sammenstød mellem politi og demonstranter, og i to andre provinser mistede yderligere to personer livet. Lokalregeringerne i fem provinser har indført udgangsforbud efter protesterne. I flere byer blev der begået hærværk mod banker og butikker.

Jihadister fra IS har i flere uger forsøgt at indtage den syriske by Kobani, der ligger tæt ved grænsen til Tyrkiet. Ifølge de seneste meldinger er Kobani tæt på at falde i hænderne på IS.

Kampen om byen har ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der overvåger krigens gang i Syrien, kostet omkring 400 mennesker livet.

Den kurdiske milits, som forsvarer Kobani, har tætte bånd til Kurdistans Arbejderparti (PKK), som står på terrorlister i både Tyrkiet, EU, Nato og USA.

/ritzau/AFP