Mindst syv døde da cyklonen rasede i Indien

13/10/2013 10:57

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Omkring en million mennesker har måttet forlade deres hjem i Indien i den største evakuering i landets historie, efter cyklonen Phailin ramte landets østkyst lørdag og natten til søndag.

Ifølge et lokalt parlamentsmedlem fra delstaten Orissa er syv mennesker indtil videre fundet dræbt efter cyklonens hærgen, men flere kan være omkommet.

- Dødstallet kan blive højere, efterhånden som vi får efterretninger fra mere fjerne områder, hvor en del steder har været afskåret fra kommunikation, siger parlamentsmedlemmet Jay Panda til en lokal tv station.

Han vurderer, at myndighedernes omfattende evakueringer har betydet, at antallet af døde er markant lavere, end det ellers kunne have været.

Værst ramt blev området omkring Gopalpur på den indiske østkyst, hvor Phailin ramte lørdag efter at have ligget over Den Bengalske Bugt. Der blev målt vindstød på op mod 200 kilometer i timen.

Efter cyklonens hærgen er elektriciteten nede, og telefonlinjer ødelagt mange steder, ligesom der meldes om hustage, der er blæst af, væltede træer og gader fyldt med affald.

Området er især beboet af fiskere og bønder med små landbrug, og mange bor i spinkle hytter med stråtag eller i blikskure.

Det indiske Røde Kors har sendt nødhjælpshold til Orissa, Andhra Pradesh og Andaman Nicobar. De skal sørge for forsyningen til de evakuerede, rydde veje og hjælpe de sårede.

Da en lignende cyklon ramte det samme kystområde i 1999, blev 8243 mennesker dræbt.

Myndighederne i Orissa anslår, at 860.000 mennesker har måttet forlade deres hjem før cyklonen ramte kysten lørdag aften, mens mere end 100.000 er evakueret fra en anden delstat, Andhra Pradesh.

Den hidtil største evakuering i Indiens historie var i Andra Pradesh i 1990, da en anden cyklon ramte, hvor 650.000 mennesker måtte evakueres.

Delstaten Orissa, hvor cyklonen har ramt hårdt, har 40 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP