Minister advarer mod uro om kørselsfradrag

De politiske partier skal tænke sig godt om, inden de skaber uro om kørselsfradraget.

Det siger skatteminister Morten Østergaard (R) i en skriftlig kommentar til den verserende debat, der er opstået om østeuropæeres kørselsfradrag.

- Vi er i regeringen meget optagede af, at EU-borgere, der kommer hertil, naturligvis skal betale skat og arbejde på danske vilkår, ligesom vores velfærdsordninger ikke skal misbruges.

- Men jeg synes, de politiske partier skal tænke sig godt om, inden de skaber uro omkring vilkårene for alle de danske pendlere, hvad enten det for eksempel er bornholmere eller nordjyder, der arbejder i København, eller måske sønderjyder der arbejder i Odense, siger Morten Østergaard i en mail til Ritzau.

Debatten om østeuropæeres kørselsfradrag er opstået efter at Avisen.dk har fået skatteeksperter til at regne på eksempler på, hvordan arbejdere fra Krakow i Polen og Sundsvall i Sverige kan hæve lønnen og spare i skat med kørselsfradraget.

Eksempelvis kan en arbejder fra Krakow i Polen ifølge Avisen.dk nøjes med at betale 2400 i skat om måneden, hvis arbejderen tager turen hjem tre gange om måneden og trækker kørslen fra.

Skatteministeren vil have tjekket om eksemplerne fra Avisen.dk har rod i virkeligheden.

- Jeg vil nu undersøge, om de teoretiske eksempler har rod i virkeligheden, og om der er utilsigtet anvendelse af kørselsfradraget.

- Og jeg opfordrer til, at vi også i denne sag tager debatten på et oplyst grundlag, siger Morten Østergaard.

En bruttoløn på 18.100 kroner, som medianen er for en polsk arbejder i Danmark, blive 15.700 kroner udbetalt på grund af kørselsfradraget.

Regneeksemplerne har fået De Konservative til at kalde det "helt forrykt", Enhedslisten mener også, der skal ses på kørselsfradraget.

Socialdemokraterne understreger, at "man skal tænke sig rigtig grundig om, før man piller ved fradragene".

/ritzau/

 

Dagens Gossip