Minister: Danmarks ord tæller i kampen mod korruption

Den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), er svært tilfreds med, at Danmark ligger øverst på det nye indeks fra den uafhængige organisation Transparency International (TI), der har til formål at bekæmpe korruption i hele verden.

Indekset er blevet offentliggjort onsdag morgen, og det viser, at Danmark er verdens mindst korrupte land, når der måles på misbrug af magt, hemmelige aftaler og bestikkelse i den offentlige sektor.

- Danskerne kan være stolte over, at vi igen står øverst på anti-korruptions-guldskamlen. Det giver vores ord endnu mere vægt, når vi taler imod korruption og for åbenhed i verdens fattigste lande, siger Mogens Jensen i en skriftlig kommentar.

Danmark topper listen foran New Zealand, Finland, Sverige og Norge. Danmark opnår en score på 92 ud af 100 mulige point, hvilket er ét point bedre end sidste år, hvor Danmark og New Zealand delte førstepladsen med hver 91 point.

I den anden ende af skalaen finder man Somalia, Nordkorea og Sudan, der indtager pladserne som de tre mest korrupte lande i verden. Sydsudan ligger fjerdesidst og Afghanistan femtesidst på listen, der tæller 175 lande.

Danmark har et stort engagement i såvel Afghanistan som Sydsudan, og der er risici, når man arbejder med udviklingsbistand, lyder fra ministeren.

- Udviklingsbistand i verdens fattigste lande er forbundet med risici for korruption. Men vi tager hele tiden vores forholdsregler, så vi i stedet bidrager til at bekæmpe korruptionens uvæsen, siger Mogens Jensen.

Mere end to tredjedele af de 175 lande i indekset scorer mindre end 50 point. 100 point opfattes som korruptionsfri, og lande med nul point opfattes som ekstremt korrupte.

Ukraine er det land i Europa, hvor det ifølge indekset står værst til. Landet opnår kun 26 point, mens Italien, Grækenland og Rumænien er de lande i EU, der scorer lavest. Alle tre opnår kun 43 point.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip