Minister gav forkert besked om amerikansk atomreaktor

Det grønlandske folketingsmedlem Doris Jakobsen fra Siumut er ifølge Nordjyske bekymret over, om grønlænderne har fået hele sandheden at vide om den mobile amerikanske atomreaktor, der lå på basen Camp Century under den kolde krig.

Det sker, efter at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har korrigeret et svar, han tidligere har afgivet til Folketinget på Doris Jakobsens foranledning.

Lidegaard oplyste dengang, at en tilsvarende reaktor i Antarktis. som måtte lukkes på grund af en revne, brugte det radioaktive stof strontium-90 som brændsel. På den måde begrundede han, at grønlænderne ikke havde grund til at være urolig.

Camp Century-reaktoren sig nemlig af uran-235, men det har altså senere vist sig, at reaktoren på Antarktis også benyttede uran og dermed kunne være af samme type.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at de bare lader nogle embedsmænd sidde og prøve at google sig til svar på mine spørgsmål om så alvorligt et emne.

- Hvis dette er måden, Danmark mener, at der bør føres tilsyn med radioaktive aktiviteter i Grønland på, er det under al kritik, siger hun til Nordjyske.

Camp Century var en base under indlandsisen, der blev påbegyndt i 1958 på et sted, der ligger 250 kilometer øst for Thule Air Base.

Et atomkraftværk sørgede for varme og el til basen, men på grund af driftsproblemer med reaktoren blev projektet opgivet igen i 1966.

/ritzau/

 

Dagens Gossip