Minister: Jeg lytter gerne til KUs bekymringer

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil lytte til universiteternes bekymringer over, at regeringen har fremlagt en plan, som skal skære i studiepladserne på de uddannelser, som i længere tid har sendt kandidater ud til arbejdsløshed.

Mandag meldte Københavns Universitet (KU) ud, at det vil koste universitetet 175 millioner kroner i bevillinger om året fra 2019, hvis planen bliver fuldt implementeret.

Det svarer ifølge KU til 10 procent af statens samlede bevillinger til uddannelse.

- Jeg har sagt klart til Københavns Universitet og alle andre uddannelser, at jeg gerne lytter til deres bekymringer. Og vi har sat god tid af til det. Men Københavns Universitet foretrækker åbenbart at kommunikere gennem pressemeddelelser.

- De kaster nye dystre tal ud med få dages mellemrum, som jeg ikke kender baggrunden for og derfor hverken kan eller vil kommentere, siger Sofie Carsten Nielsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Hun mener, det er besynderligt, at så stort et universitet ikke selv mener, at de på fem år kan omstille sig, få nye studerende ind, udvide andre uddannelser og ændre optaget, så det ikke kommer til at mangle så stort et beløb, som universitetet lufter mandag.

Københavns Universitet har regnet med, at bacheloroptaget vil blive reduceret med 1200 pladser i 2015, og at der vil være et fald på 918 pladser på kandidatuddannelserne mellem 2015 og 2017.

På tre år skal 2365 studiepladser på universiteterne ifølge den nye plan skæres væk.

KU siger mandag, at planen vil betyde, at fag, som erhvervslivet i høj grad efterspørger, vil blive ramt, når universitetet får færre penge. Det drejer sig om fag som bioteknologi, biokemi, human ernæring og geoscience og flere sprogfag som tysk og kinesisk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip