Minister: Lavere skat skal være gulerod for selvstændige

Det skal være mere attraktivt for danskere med en iværksætter i maven at tage springet fra at være lønmodtager til at være selvstændig. Det mener regeringen og skatteminister Morten Østergaard (R), der vil give selvstændigt erhvervsdrivende skattelempelser.

- Det er vigtigt, at skatten af den løn, man får som iværksætter, nemlig udbyttet af sin virksomhed, også kommer med ned. Afkastet af at gå på arbejde, uanset om man gør det som lønmodtager eller iværksætter, skal være højere, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Regeringen sænkede med skattereformen i 2012 skatten for lønmodtagere, men det har samtidig betydet, at det er blevet mere sikkert at blive i et job som lønmodtager frem for at blive selvstændig, og den skævhed vil skatteministeren gerne have rettet op på.

- Det er vigtigt, at der er en balance mellem, om man tjener sine penge, fordi man går på arbejde i andres virksomheder, eller om man starter og driver sin egen, og derfor er det vigtigt, at vi får sænket iværksætternes skat, siger han.

Derfor blev der i forbindelse med forhandlingerne om en vækstpakke i sidste uge nedsat et såkaldt erhvervsbeskatningsudvalg, der skal komme med forslag til, hvordan man mest fornuftigt kan bruge den ene milliard kroner, som der blev afsat med opbakning fra blandt andet Venstre.

Regeringen mener ikke, at man i stedet skulle have brugt pengene på at lempe i topskatten for at skabe et større incitament for folk til at arbejde mere, som blandt andet Dansk Iværksætterforening havde håbet på.

- Det afgørende for folk, der driver selvstændig virksomhed i Danmark, må være, hvordan udbyttet af virksomheden beskattes, siger Morten Østergaard til kritikken.

Regeringen læner sig dermed op ad et forslag for Produktivitetskommissionen, der netop har foreslået at nedsætte et erhvervsbeskatningsudvalg for at se på, hvordan vilkårene for selvstændige kan forbedres.

Udvalget skal have afsluttet arbejdet i 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip