Minister: Markedet skal redde trængte mælkebønder

En ny EU-hjælpepakke på 500 millioner euro skal genoprette priserne på mælk, så de europæiske bønder igen kan leve af deres mælkeproduktion.

De danske mælkebønder får tildelt lidt over ni millioner euro, hvilket svarer til 69 millioner kroner. De skal bruges til at mindske produktionen af mælk.

Det er en nødvendigt saltvandsindsprøjtning for de mest trængte mælkebønder, siger den danske miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V).

Men ellers er det regeringens klare holdning, at landbruget skal klare sig på markedsvilkår, siger han.

- Som dansk landmand skal man klare sig på sin konkurrenceevne og produktion. Dem, der har svært ved dét, får nu et kunstigt åndedræt. Men forhåbentligt genvinder markedet snart sine andele, siger Esben Lunde Larsen.

Af hjælpepakkens 500 millioner euro fordeles 350 millioner euro ud på medlemsstaterne. De resterende 150 millioner euro skal udgøre en yderligere EU-pulje, som skal bidrage til at reducere produktionen af mælk.

Samtidig siger kommissionen, at medlemsstaterne gerne må smide yderligere penge i den nationale støttepulje.

Men det vil skabe unfair konkurrence, hvis landbrugssektoren begynder at konkurrere på statskassernes størrelse, siger Martin Merrild, som er formand for organisationen Landbrug & Fødevarer.

Det er dog svært helt at undgå den model, siger den danske minister.

- Det er klart, at nogle lande ikke har så udviklede produktioner, som vi har. De er mere optagede af at få støtte på den korte bane. Vi skal finde en balance, når vi er 28 så forskellige lande, siger han.

- Landmændene i Danmark producerer produkter af høj kvalitet. Derfor handler det for os om at få åbnet flere markeder. Det har været en del af mine bemærkninger til kommissæren, siger Lunde Larsen.

Kommissionen fremhævede på ministermødet, at EU nu har brugt i alt 1,5 milliarder euro på at afhjælpe landbrugskrisen, og nu skal medlemslandene ikke forvente sig flere penge. Den endelige udarbejdelse af kriterierne for støtten forventes i begyndelsen af september.

Krisen er blandt andet forårsaget af, at Rusland har indført importforbud som en reaktion på Ukraine-krisen samt af en vigende kinesisk efterspørgsel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip