Minister ønsker at ophæve blasfemiparagraf

Danskere skal ikke straffes, hvis de taler dårligt om Gud og religiøse dogmer. Det mener minister for ligestilling og kirke Manu Sareen (R), som ønsker den såkaldte blasfemiparagraf ophævet, skriver Politiken.

- Kritik kan skabe udvikling, og så går det ikke, at du kan blive anmeldt for at kritisere en religion. Der skal vi vægte ytringsfriheden, siger ministeren til avisen.

Dermed læner Manu Saaren op ad en anbefaling fra Institut for Menneskerettigheder, som i foråret 2012 anbefalede, at paragraffen blev sløjfet. Det faldt dengang i god jord hos Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Blasfemiparagraffen har ofte vakt stor debat, til trods for at den meget sjældent er i brug.

Faktisk skal man helt tilbage til 1971 for at finde en sag, som endte for retten. Dengang blev Danmarks Radio frikendt for at have ladet Trille synge om "et øje i det høje" og om, at selv Gud havde drifter.

Manu Sareen mener alligevel ifølge Politiken, at forbuddet skal væk, fordi det internationalt vil være et stærkt signal, at Danmark afskaffer sin lov mod blasfemi.

En afskaffelse af blasfemiparagraffen møder dog modstand fra såvel Kjeld Holm, der er biskop i Aarhus, samt Islamisk Trossamfund.

- Den udtrykker, at vi som samfund har respekt for folks religiøse følelser, og at vi taler pænt og ordentligt til hinanden, siger Kjeld Holm til Politiken.

I december 2011 blev Straffelovrådet bedt om at vurdere fordele og ulemper ved en afskaffelse, men på grund af andre opgaver er vurderingen ikke kommet endnu.

Lovændring hører under justitsminister Morten Bødskov (S), som siger, at han afventer rådets vurdering.

- Bestemmelsen er ikke til hinder for, at man kan have en fri og levende debat, herunder om et trossamfunds tilstedeværelse i det danske samfund, siger Morten Bødskov til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip