Minister om skifergasboring: Det er byrådets eget ansvar

Skrevet af admin

|

25/06/2014

Dagens topnyheder

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) "tager til efterretning", at byrådet i Frederikshavn nu siger ja til at lade olieselskabet Total foretage en prøveboring efter skifergas ved Dybvad.

- Det er deres ansvar og deres ret, siger han til Ritzau.

Både Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), og andre i byrådet klandrer politikerne på Christiansborg for at overlade den landspolitisk vigtige, men kontroversielle beslutning om skifergas til de 31 medlemmer af kommunalbestyrelsen i en nordjysk kommune.

En egentlig udvinding skal ske med den omstridte metode hydraulisk frakturering, hvor man pumper store mængder vand, sand og kemikalier ned i undergrunden under stort tryk for at frigøre gassen fra skiferlagene tre-fire kilometer nede.

- Vi skal give tilladelse til, at de sætter boret i jorden. Men hvis boringer viser, at der er skifergas, og kommer det til "fracking" og udvinding, så må landspolitikerne absolut på banen. Ellers har vi aben tilbage igen, siger borgmesteren.

Men sådan er vilkårene, mener ministeren.

- Det er jeg da ked af. Men der er to sider af det at have planmyndighed. Den ene er, at du selv har myndigheden - den anden er, at du selv står med ansvaret. Det er jo det, der rammer dem her, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Det er ikke nogen god idé at centralisere alt, og nogle gange skal man altså træffe svære, ubehagelige beslutninger. Jeg synes, de klarer det godt i en god proces deroppe. Men når det er sagt, så er der jo taget en landsbeslutning, så Total har en efterforsknings- og produktionstilladelse, tilføjer han.

Det var VK-regeringen, som i 2010 gav Total tilladelse til at prøvebore og udvinde skifergas i både Nordjylland og Nordsjælland.

Spørgsmål: Ville din regering også have givet tilladelsen?

- Det er et svært spørgsmål. Vi har i mellemtiden stillet nye tilladelser i bero. Der kommer ikke flere tilladelser, før vi har set, hvordan det hele spænder af i det nordjyske, siger Rasmus Helveg Petersen.

Han vil ikke svare på, om der kommer et udspil fra Christiansborg, hvis Total finder skifergas ved Dybvad.

- Det er for tidligt at forudskikke, siger ministeren.

/ritzau/