Minister ombestemmer sig: Vil ikke lukke sit ministerium

Hvis Danmarks nye udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), havde fået sin vilje for 10 år siden, havde den stilling, han mandag overtog, slet ikke eksisteret.

I 2004 argumenterede Lidegaard og den senere udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i en kronik for, at Udenrigsministeriet burde nedlægges.

- Vi glemmer at tage det næste og logiske skridt. Nemlig at nedlægge det danske udenrigsministerium, som vi har kendt det.

- Hvis Danmark, som et lille land, for alvor skal tage konsekvensen af den globale virkelighed, kræver det et radikalt opgør med den udenrigs- og forsvarspolitik, som vi har kendt, skrev de to radikale politikere dengang i Politiken.

Det mener den nye udenrigsminister imidlertid ikke længere - og efter eget udsagn mente han det heller ikke dengang.

- Jeg kan huske, da jeg skrev den kronik, at jeg tænkte, at den får jeg ballade med på et tidspunkt.

- Men når man vil starte en debat, så skærer man tingene ud i pap, og selvfølgelig vil vi ikke nedlægge det danske udenrigsministerium, siger Martin Lidegaard i minutterne efter at have overtaget ministeriet fra Holger K. Nielsen (SF).

I kronikken med overskriften "Farvel til dansk udenrigspolitik", der blev trykt i Politiken 20. januar 2004, argumenterede de to politikere for, at Danmark ved nedlæggelsen af Udenrigsministeriet i stedet burde binde sig op på en fælles europæisk udenrigspolitik.

I dag er budskabet altså opblødt en smule, men en del af tanken er stadig god nok, påpeger Lidegaard.

- Den grundlæggende pointe, at Danmarks indflydelse i verden i højere grad går gennem EU i dag, end den gjorde før, det har jo vist sig at holde stik.

- Men selvfølgelig kan det ikke stå alene. Og selvfølgelig har Danmark brug for strategisk at lægge sin egen udenrigspolitik fast, siger Martin Lidegaard.

Ikke desto mindre håber han i sin tid som minister at kunne trække Danmark endnu nærmere Bruxelles.

- Jeg er en brændende tilhænger af EU. Jeg ser Danmarks aktive deltagelse i Europa som den vigtigste forudsætning for, at vi kan spille en aktiv rolle i verden.

- Jeg agter at bruge meget tid i Europa, og jeg agter især at bruge meget tid i spændingsfeltet mellem den europæiske udenrigspolitik og Danmarks egen.

- De to ting ser jeg ikke som modsætninger. Jeg tror ikke, Danmark har en styrke internationalt, hvis vi ikke står stærkt i Europa, siger den nye udenrigsminister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip