Minister vil hjælpe boligejere med forurenede grunde

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil sikre, at boligejere ikke bliver stavnsbundet, hvis der bliver konstateret jordforurening på deres grund. Med afdragsfrie statsgaranterede lån skal de kunne få renset deres grunde for forureningen.

I dag ryddes jordforureningerne i prioriteret rækkefølge, og nogle boligejere venter i 10-14 år, før de får renset deres grund. Omkring 400 boligejere venter lige nu på, at deres grund kan blive ryddet op på statens regning under værditabsordningen.

- Hvis der er en akut sundhedsrisiko, så kan man få øjeblikkelig hjælp, men ellers kan der gå mange år, inden jordforureningen er væk. Det kan være en kedelig situation at stå i for nogle familier, der er bekymrede eller gerne vil sælge deres hus, siger Brosbøl i en pressemeddelelse.

- Jeg åbner derfor en låneordning, som giver boligejerne mulighed for at få et afdragsfrit statsgaranteret lån, så man kan få renset sin grund uden ventetid.

Miljøministerens idé er, at man som boligejer låner penge i banken, og derefter skal regionen sørge for at rydde grunden op med det samme. Boligejeren skal selv betale for oprettelse af lånet og renter, mens staten betaler en del af renten svarende til nationalbankens udlånsrente.

Når det så bliver boligejerens tur på ventelisten via værditabsordningen, refunderer staten det lånte beløb.

Der er i dag kortlagt cirka 15.000 grunde med forurening. Langt de fleste er gamle forureninger. Egentlig skal forureneren betale for oprydningen, men der er mange tilfælde af forurenede grunde fra tiden før princippet om, at forureneren betaler, blev indført i 2001.

Der er cirka 400 boligejere, der uforskyldt er blevet ejere af en forurenet grund.

Som boligkøber kan man finde ud af, om en grund er forurenet, ved at se på miljoeportal.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip