Ministerium frikender sig selv for pulje til Zornig

Helt fnugfrit er det ikke.

Men Socialministeriet handlede altovervejende korrekt, da man i 2012 tildelte en pulje på 500.000 kroner til Lisbeth Zornig Andersens Huset Zornig til en undersøgelse af nomadefamilier.

Det fastslår Socialministeriet selv i en redegørelse til Folketinget om forløbet, der tidligere er blevet kritiseret af både politikere og eksperter.

Kritikken har især gået på, at puljen ikke blev sendt i udbud, før pengene havnede på Huset Zornigs konto. Men der eksisterer intet formelt krav om udbud, fastslår ministeriet i redegørelsen.

Det sker med henvisning til, at det kun er beløb på 500.000 kroner - eksklusiv moms - der skal annonceres offentligt.

Men da Zornigs halve million var inklusiv moms, så anfører ministeriet, at "de udbudsretslige regler ikke er overtrådt".

Ministeriet skriver dog også i redegørelsen, at "det kunne have været overvejet at indhente et kontroludbud fra andre".

Men i kraft af det, som ministeriet betegner som Lisbeth Zornig Andersens "særlige viden", blev det altså ikke skønnet nødvendigt.

Samtidig kalder ministeriet det for "ikke hensigtsmæssigt", at man tildelte pengene som puljemidler og ikke en almindelig konsulentydelse.

"Det kunne medvirke til at skabe tvivl om aftalens form og det kontraktmæssige indhold", skriver ministeriet, der dog i næste åndedrag konstaterer, at det i sidste ende ikke havde nogen praktisk betydning for projektet.

Den nuværende socialminister, Manu Sareen (R), er tilfreds med redegørelsen.

- Ministeriet er kommet med en orientering, og den er jeg vældig tilfreds med. Den er nu oversendt til Folketinget, og jeg er tilfreds med, at vi nu kan lukke den sag, siger han.

Spørgsmål: Var det ikke en idé at lade andre end socialministeriet undersøge forløbet?

- Nu har jeg orienteret Folketinget om det, og så synes jeg ikke, at der er anledning til at foretage mig yderligere, lyder det fra ministeren.

Socialministeriets puljemidler kom for alvor i offentlighedens søgelys, da daværende SF-formand Annette Vilhelmsen løbet af i hendes korte tid som socialminister lovede en million kroner bort til Lisbeth Zornig Andersen under et besøg i en bazar i Odense.

Manu Sareen har sat gang i en uvildig undersøgelse af Socialministeriets måde at uddele puljemidler på. Den ventes færdig til sommer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip