Miniubåd fortsætter eftersøgning efter fly MH370

Miniubåden Bluefin 21, som blev sat ind i eftersøgningen efter det forsvundne malaysiske fly MH370, fortsætter på andet døgn med at afsøge havbunden i Det Indiske Ocean, efter at den første eftersøgning måtte afbrydes i utide.

Efter mere end tre ugers eftersøgning efter signaler fra det forsvundne flys sorte boks blev den ubemandede ubåd sat ind i eftersøgningen mandag.

En miniubåd af typen Bluefin-21 er knap fem meter lang, vejer 750 kilo og kan nå ned i en dybde på 4,5 kilometer under havoverfladen. Det svarer til omtrent den dybde, hvorfra signaler er blevet opfanget.

Ubåden afsøger havbunden 16 timer ad gangen.

Den første eftersøgning blev afbrudt efter seks timer, da ubåden var nået ned på sin maksimale dybde - 4,5 kilometer under havoverfladen.

De data, som den indsamlede, er blevet analyseret og viste intet usædvanligt.

Den amerikanske flåde anslår, at det vil tage op til to måneder at skanne hele eftersøgningsområdet.

Den ubemandede ubåd, der er udstyret med søgeudstyr som sonar og videokamera til at kortlægge havbunden, markerer en ny fase i det store arbejde med at finde flyet, der havde 239 mennesker om bord, da det forsvandt undervejs fra Kuala Lumpur til Beijing.

Der er ikke opsnappet signaler, der kan stamme fra flyets sorte boks, i en uge.

Endnu er der ikke fundet nogen forklaring på, hvorfor Malaysia MH370 pludselig ændrede kurs og forsvandt sporløst fra radaren.

Også en særlig avanceret sonar - trukket efter fartøjet Ocean Shield - søger at opfange signaler fra den sorte boks i en dybde af tre kilometer. Den er designet til at opfange signaler i en omkreds af 1,8 kilometer.

Eftersøgningen vanskeliggøres også af, at forskellige materialer reflekterer lyd forskelligt.

Finder ubåden noget, kommer den op til overfladen og bliver derefter sendt ned igen med et videokamera for at lede efter synlige dele fra flyulykken./ritzau/AFP

 

Dagens Gossip