Mistanken om svinepest i Herning er afblæst

Fødevarestyrelsen har fredag afblæst mistanken om svinepest, der onsdag lukkede slagteriet i Herning. Det oplyser Danish Crown.

Mistanken om svinepest i en gris, der var sendt til slagtning fra en besætning ved Skjern, opstod onsdag morgen, hvorefter slagteriet blev lukket af.

Alle medarbejdere og fragtbiler fik besked på at blive på slagteriet, men blev dog sendt hjem i løbet af onsdagen.

"Frikendelsen" for svinepest var den melding, som pressechefen i Danish Crown, Jens Hansen, havde håbet på.

- Vi har omkring 60 til 70 tons detailvarer, der nu skal ud til butikkerne. Og så vil der møde et hold ind i eftermiddag - i løbet af weekenden vil vi komme op på omgangshøjde, og på mandag vil vi køre normal produktion, siger Jens Hansen.

Hos Landbrug & Fødevarer, L&F, glæder man sig over, at beredskabet endnu en gang har vist sit værd, da det er usandsynligt vigtigt, at der holdes et vågent øje med svinepest i Danmark, da det vil have kæmpe konsekvenser for Danmarks eksport af svinekød ved udbrud.

- Sidste år eksporterede de danske svineproducenter for 32 milliarder kroner, så der er rigtig meget på spil her. Vi har i Danmark et højt beredskab og lever højt på vores fødevaresikkerhed. Det skal vi blive ved med at værne om, siger formand for L&F's Svineproduktion, Erik Larsen.

Slagteriet i Herning blev rutinemæssigt lukket onsdag morgen, så veterinærmyndighederne fra Fødevarestyrelsen kunne undersøge, om der var tale om svinepest. Og efter flere prøver er mistanken nu endeligt afkræftet.

Svinepest er en meget smitsom husdyrsygdom, der rammer grise. Den er dog ikke farlig for mennesker. Kommer man i kontakt med et smittet dyr, så udgør det ikke en sundhedsmæssig risiko.

Sygdommen smitter, enten når en syg gris kommer i kontakt med en anden eller indirekte gennem foder og vand.

Hvis der udbryder svinepest, skal syge grise aflives, og staldene desinficeres. Der skal oprettes tre kilometers beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring de smittede og de udsatte grise.

Der har ikke været udbrud af klassisk svinepest i Danmark siden 1933.

/ritzau/

 

Dagens Gossip