Moderate officerer forlader Syriens oprørere

Ni højtstående officerer fra oprørshæren Den Frie Syriske Hær valgte lørdag at gå i protest mod misbrug af militær hjælp fra donorlande og mangel på udstyr.

- Vi beder om oprørernes tilgivelse for, at vi træder tilbage i dag og afgiver vores ansvar som chefer for kampfronterne og de militære råd, hedder det i en erklæring fra officererne.

De træder tilbage på et tidspunkt, hvor oprøret mod præsident Bashar al-Assad har varet over tre år, og hvor USA har været stærkt tilbageholdende i spørgsmålet om, hvorvidt det skulle forsyne oprørerne med avancerede våben, da der er frygt for, at de kunne ende hos jihadist-grupper.

Våben, der sendes til Syrien fra Vesten - eller fra Golfstaterne - ender ofte hos specifikke grupper snarere end hos Det Øverste Mlitære Råd, som ellers står for koordineringen af oprørsgruppernes indsats.

Oberst Mohammad Abboudsif siger til AFP, at han er trådt tilbage sammen med otte andre officerer i oprørshæren, "fordi Det Øverste Militære Råd ikke spiller nogen rolle mere."

- I stedet har donorlande sendt militær hjælp, blandt andet amerikansk producerede panserværnsraketter, til grupper, som de tilfældigvis støtter, siger han.

- Vi takker donorlandene for deres hjælp, men det er virkeligt utilstrækkeligt og simpelt hen for lidt til, at det kan lade sig gøre at vinde krigen, siger han.

Oprørerne, der kæmper mod Assad-regimet, har mange gange appelleret til Vesten om at give dem specialiserede våben, så de vil stå stærkere mod den syriske hær, der støttes af Iran, Rusland og det magtfulde Hizbollah.

Det siges, at præsident Barack Obama går ind for, at USA skal yde militær træning til moderate syriske oprørere. Meddelelsen kommer fra Dana Shell Smith, som er præsidentens kandidat til at blive USA's nye ambassadør i Qatar.

Lovforslaget ligger nu i Senatet.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton skriver i sin nye bog, "Hard Choices", der betragtes som det uofficielle startskud til hendes jagt på præsidentembedet ved valget i 2016, at hun og præsident Obama ikke kunne enes om, hvorvidt USA skulle bidrage med våben til oprørerne i Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip