Mubarak må vente på dom i drabssag

Den tidligere egyptiske præsident Hosni Mubarak ankom lørdag til en retsbygning i Kairo, hvor der skulle afsiges dom i en appelsag vedrørende drab på demonstranter under den folkelige opstand, der fjernede ham fra magten. Men domstolen meddelte efter kort tid, at domsafsigelsen er udskudt til den 29. november.

Den 86-årige Mubarak er varetægtsfængslet, men er det meste af tiden indlagt på et militærhospital. Han blev lørdag bragt ud af hospitalet på en båre og fløjet til retten i en helikopter.

Den tidligere præsident, som ledede Egypten i tre årtier, er sammen med syv af sine sikkerhedschefer anklaget for at have givet ordre til drab på hundredvis af demonstranter under de 18 dage lange uroligheder.

Mubarak er tidligere blevet kendt skyldig i anklagerne mod ham, og han og er blevet idømt livsvarigt fængsel. Men en appeldomstol har på grund af teknikaliteter ophævet dommen, og appelrettens dom afventes nu med spænding.

Domstolen skulle lørdag også have afsagt dom i en sag om korruptionsanklager mod Mubarak og hans to sønner, Alaa og Gamal. I denne sag er præsidenten og hans sønner også tidligere blevet dømt op til fire års fængsel.

Efter at Mubarak blev tvunget væk fra præsidentposten ved den folkelige revolte i 2011, blev han afløst af Mohamed Mursi, som havde tilknytning til Det Muslimske Broderskab.

Det Muslimske Broderskab var forbudt under Mubarak, men rejste sig som den bedst organiserede politiske bevægelse efter hans fald. Men bevægelsen blev i stigende grad beskyldt for intolerance i forhold til oppositionen, og Mursi blev fjernet ved blodige uroligheder.

Egyptens nuværende leder, præsident Abdul-Fattah el-Sisi, der er tidligere hærchef, bliver beskyldt for at ville genetablere Mubaraks autoritære og udemokratiske styre.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip