Mugabe giver sig selv endnu mere magt i Zimbabwe

Zimbabwes ledende regeringsparti har besluttet at ændre lidt på forfatningen, så den aldrende præsident fremover personligt kan udpege sine nærmeste og dermed styrke sit jerngreb om magten.

Ifølge avisen The Herald er man i partiet Zanu-PF "blevet enige om et lovforslag, som vil bane vejen for, at præsident Robert Mugabe kan udpege alle medlemmer af politbureauet."

Politbureauet er det mest magtfulde forum i Zanu-PF, der har været regeringsparti i det afrikanske land siden 1980.

Mugabe kan med beslutningen udpege partiets næstformænd og landsformanden, og han kan ifølge avisen dermed forhindre "at der opstår regionale magtcentre," der kan udfordre hans magt.

Lovforslaget, som ventes vedtaget på en partikongres i næste uge, kommer i en tid med politiske slagsmål om, hvem der skal overtage magten efter den 90-årige præsident, som har ledet Zimbabwe siden 1980 - først som premierminister, en titel der blev nedlagt i 1987, og siden som præsident.

Onsdag blev Zanu-PF's magtfulde næstformand Joice Mujuru smidt ud af partiledelsen. Den 59-årige kvinde og landets justitsminister Emmerson Mnangagwa har været regnet som de førende kandidater til at efterfølge Mugabe.

Men meget har ændret sig, efter at Mugabes kone Grace har ført en smædekampagne mod Mujuru, som præsidentfruen blandt andet har beskyldt for at gå med attentatplaner imod præsidenten.

Der spekuleres derfor nu i, at præsidentens 49-årige kone selv går efter at tage over efter Robert Mugabe.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip