Narko har kostet over 70.000 menneskeliv i Mexico

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

I forbindelse med de fortsatte konflikter om narkotika i Mexico er der blevet afdækket flere massegrave, og der er i stigende grad bekymring for, at de mange tusinde forsvundne mennesker er ved at blive en trussel for hele nationen.

I denne måned alene er mindst 54 lig blevet fundet i hemmelige massegrave i nordlige delstater, der er slagmark for magtfulde, mexicanske narkobander, som slås om lukrative smuglerruter i USA.

Ligene er vanskelige at identificer for myndighederne, og der er blandt andet stor mangel på retsmedicinske eksperter og dna-laboratorer.

De dræbte omfatter fjender af kartellerne, uskyldige forbipasserende, migranter og kvinder.

- Vi står midt i en alvorlig humanitær krise. Det er et stort nationalt problem med alle de forsvundne, siger Julio Hernandez, som er medlem af regeringens særlige kommission for kartellernes ofre.

Han sammenligner Mexicos situation med Balkankrigene.

Fundet af en række massegrave i den seneste tid minder om situationen under narkotikakrigene mellem 2006 og 2012, hvor præsident Felipe Calderon havde erklæret krig mod kartellerne.

- Staten har undladt at søge efter tusindvis af forsvundne, siger Hernandez og understreger, at over 26.000 mennesker savnes. Ud over de savnede er over 70.000 blevet dræbt siden Calderon satte militæret ind mod kartellerne.

Statsanklagemyndigheden har dokumenteret, at 847 lig er blevet funderet i massegrave mellem december 2006 og september 2012 De fleste af ofrene er blevet dræbt i nordlige delstater, hvor kartellerne Zetas, Gulf og Sinaloa slås om kontrol.

De amerikanske og mexicanske myndigheder afslørede for nylig en avanceret "supertunnel", som skulle anvendes til narkotikasmugling under jorden. Tunnelen er omkring 500 meter lang og løber i siksak under grænseovergangen mellem San Diego og Tijuana.

Myndighederne har fundet otte store tunneler siden 2006 i grænseområdet mellem de to lande.Bandevold og narkokarteller har hærget Mexico i årtier. Narkobanderne dyrker hashplanter og opiumsvalmuer i Tierra Caliente regionen, hvor der også fremstilles syntetisk narkotika i primitive laboratorier, inden stofferne sendes til USA.Desuden bliver en del kokain fra sydamerikanske lande smuglet til USA gennem Mexico.

/ritzau/AFP