Nasa affyrer rumkapsel i første test mod Mars-mission

Skrevet af admin

|

05/12/2014

Dagens topnyheder

For første gang i mere end 40 år har det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, fredag afsendt et rumfartøj, der er designet til at fragte astronauter på en længere rumrejse.

Orion, der er konstrueret til en senere Mars-mission, lettede fra en affyringsrampe i Florida fredag klokken 13.05, efter at rumkapslens planlagte affyring blev udsat igen og igen torsdag på grund af kraftige vinde.

Orion skal 5800 kilometer ud i rummet på en testmission og kommer undervejs til at tage et par gange rundt om Jorden på en tur, der ventes at vare lidt over fire timer.

Den konisk formede kapsel er konstrueret til at bringe mennesker til planeten Mars inden for en årrække.

Orion ventes at returnere til Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen senere fredag aften.

Det er hastigheder, som senest blev nået under de amerikanske missioner til Månen for over 40 år siden.

Rumkapslen Orion ligner Apollo-kapslerne, der blev brugt under månelandingerne dengang.

Den er bare dobbelt så stor og endnu mere teknisk avanceret end de gamle Apollo-fartøjer.

- Siden rumfærgeprogrammet sluttede (i 2011), har vi ikke haft denne følelse - at opsendelsen af et amerikansk rumfartøj fra amerikansk jord er begyndelsen på noget nyt, sagde Mike Sarafin, der er chef for NASA's rumflyvninger torsdag.

Det er meningen, at Orions varmeskjold skal testes, når det bryder ind i Jordens atmosfære med 30.000 kilometer i timen og udløser voldsomme varmegrader. Skjoldet er i stand til at modstå varme på over 2000 grader.

/ritzau/