Nationalbanken sænker renten: Kronen skal holdes stabil

Danmarks Nationalbank følger delvist i sporene på Den Europæiske Centralbank og sænker renten. Indskudsrenten bliver sænket til negative 0,05 procent fra 0,05 procent.

Der bliver derimod ikke pillet ved udlånsrenten, der fortsat er på 0,20 procent. Der bliver heller ikke pillet ved foliorenten og diskontoen.

Det oplyser Nationalbanken i en meddelelse torsdag.

Den Europæiske Centralbank sænkede tidligere torsdag indlånsrenten til negative 0,20 procent fra negative 0,10 procent. Modsat Nationalbanken valgte Den Europæiske Centralbank også at sænke udlånsrenten til 0,05 procent fra 0,15 procent.

Det var blandt nogle økonomer ventet, at Nationalbanken ville følge trop i forhold til indskudsrenten, da Danmark har fastkurspolitik over for euroen og derfor sigter efter at holde kronen stabil over for den fælleseuropæiske valuta.

Det er ikke første gang, at Danmarks Nationalbank har haft negative renter. I perioden fra juli 2012 til april i år var indskudsrenten negativ.

Kronen er blevet styrket de seneste uger, og en euro koster torsdag eftermiddag omkring 7,44 kroner, hvilket er mindre end de 7,46 kroner per euro, som Danmarks Nationalbank normalt pejler efter.

Ved at sænke indskudsrenten bliver det mindre attraktivt for banker at sætte penge i Nationalbanken. På den måde bliver udbuddet af danske kroner øget, og derved bliver kronen svækket.

Derudover har den negative indskudsrente det formål, at det skal sparke gang i økonomien, da en negativ rente betyder, at det rent faktisk koster bankerne penge at sætte penge ind i Nationalbanken.

Nationalbanken kunne også have valgt at sænke udlånsrenten, hvilket ville have gjort det endnu mere attraktivt for de danske banker at låne penge, men her blev rentevåbnet holdt i ro.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip