Nationalbanken stopper salget af statsobligationer

Efter indstilling fra Nationalbanken har Finansministeriet besluttet at stoppe udstedelserne af indenlandske og udenlandske statsobligationer indtil videre.

Det fremgår af en meddelelse på Nationalbankens hjemmeside fredag.

Chefstrateg i Carnegie Henrik Drusebjerg er overrasket over meldingen fra Nationalbanken.

Han havde i lighed med andre strateger og økonomer ikke set dette greb komme fra Havnegade, hvor Nationalbanken har adresse.

- Det er efter min mening endnu et helt klart udtryk for, at Nationalbanken vil tage alle midler i brug for at forsvare fastkurspolitikken, siger han til Ritzau Finans.

Det er chefstrategen i Spar Nord, Christian Mose Nielsen, enig i.

- Man vil sende det signal, at det ikke er til diskussion, at man vil holde kronekursen. Nationalbanken bruger de forskellige våben, som kan sikre, at kronen ligger der, hvor Nationalbanken gerne vil have, den ligger, siger Christian Mose Nielsen.

Han vurderer, at Nationalbanken forsøger at sende efterspørgslen på statsobligationer mod Tyskland ved at stoppe salget af de danske statsobligationer.

- Ved at mindske udbuddet af de danske statsobligationer, så bør renten på alle danske statsobligationer falde til under det tyske niveau, og det vil få interessen efter danske kroner til at aftage, siger Christian Mose Nielsen til Ritzau.

I forsøget på at lette presset på kronen, har Nationalbanken købt valuta i markedet for over 100 milliarder kroner, lyder vurderingen fra flere analytikere.

Derudover har Nationalbanken tre gange på 11 dage i januar sænket den danske rente på indskudsbeviser. Det er den rente, som bankerne får, når de sætter penge ind i Nationalbanken.

Det har flere bankøkonomer betegnet som meget usædvanligt.

Efter meddelelsen er kronekursen blevet styrket til 7,4420 per euro fra 7,4440 før meddelelsen, skriver Ritzau Finans.

Dermed er kronen også stærkere, end før Nationalbanken torsdag eftermiddag sænkede renten på indskudsbeviser for tredje gang på 11 dage til negative 0,5 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip