Nato: Ruslands tropper er klar til at rykke nu

Den militære ledelse i Nato er ikke i tvivl om, at de 35.000-40.000 russiske tropper, som er opmarcheret langs grænsen til Ukraine, er klar til at bevæge sig ind over grænsen inden for højst 12 timer efter at have fået ordre til det.

De russiske kampfly og helikoptere vil ifølge Nato kunne være over ukrainsk territorium på minutter og russernes køretøjer står på rækker i baserne, som Nato ifølge en officer ville parkere dem, hvis de skulle være klar til at rykke rigtig hurtigt.

- Vi vurderer en trussel ud fra kapacitet og intention. Russerne har helt klart kapaciteten, men vi er usikre på, hvad Ruslands intention er, siger Gary Deakin, leder af Natos kriseoperations- og styrelsescenter i det militære hovedkvarter i det sydlige Belgien.

Den militære ledelse i Nato har billeder taget fra luften af et par af de russiske baser, som ligger klods op og ned af grænsen. Der er over 100 af dem, som tydeligvis er midlertidige, vurderer en officer.

- Der er ikke nogen hangarer til flyene, der er ikke nogen rigtige veje eller infrastruktur, de ligger midt ude på marker, og der er kun telte, som de mange tusinde soldater kan bo i, siger Nato-officeren.

- Hvis det var en mere permanent base, ville de være overdækket med camouflagenet. Det er de ikke - og det betyder, at de er "ready to go now", siger officeren.

Baserne ser ikke ud til at være en del af en militær øvelse, da det blandt andet ville være for dyrt i længere tid at skulle fragte materiel, benzin og mad ud til en øvelse langt ude på landet i ubeboede områder. Desuden er det skadeligt for miljøet.

Billederne er fra sidst i marts, men Nato vurderer, at det ser ud på samme måde i dag.

Nato har ikke planer om at sende tropper til Ukraine, selvom Rusland går ind over grænsen, siger Gary Deakin. Går de ind over grænsen, vil det ifølge Deakin handle om at støtte Ukraines naboer.

I begyndelsen af april besluttede Natos udenrigsministre, at den militære ledelse i Nato skulle forberede en solidaritetspakke, som skal forsikre de Nato-lande, som grænser op mod Ukraine og Rusland, blandt andet Polen, Rumænien og Baltikum, at Nato er bag dem.

Den pakke vil være klar i begyndelsen af næste uge, og kan bestå af militære midler til vands, til vands og i luften, fortæller Deakin uden at kunne sige noget mere specifikt om, hvorvidt Nato vil sende tropper, skibe eller hvor mange fly.

- Det handler om at forsikre de allierede, om det kollektive forsvar, om at nedtrappe situationen og gøre plads til en diplomatisk løsning, siger Deakin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip