Nato stod ikke bag radarsvigt

Skrevet af admin

16/06/2014

Mest læste i dag

Nato afviser at have nogen skyld i nylige radarsvigt, hvor snesevis af fly kortvarigt forsvandt fra flyvelederes radarskærme i Østrig, Tyskland, Tjekkiet og Slovenien.

Det statslige slovakiske selskab for flyveledere sagde fredag at flyenes kortvarige forsvinden fra radarskærme den 5. juni og den 10. juni havde forbindelse til militære manøvrer, som havde til formål at forstyrre frekvenser for radiokommunikation.

Selskabet oplyste intet om, hvilke militære styrker, der havde organiseret den pågældende operation, men medier i Østrig har opgivet, at det var Nato.

Den militære alliance siger i en reaktion, at der blev foretaget manøvrer, hvor det var formålet at forstyrre frekvenser brugt til radiokommunikation. Det skete i periode 2.-6. juni, mens en lignende manøvre fandt sted i Italien i periode 9.-20. juni.

Men det blev understreget, at der ikke skete nogen forstyrrelser den 5. juni.

- Det er vores vurdering, at Nato ikke forårsagede forstyrrelser i den civile lufttrafiks frekvenser for flyveledere. Når Nato gennemfører sådanne manøvrer, koordinerer vi vore aktiviteter med de relevante civile myndigheder og anvender kun de frekvenser, som værtslandet for manøvren har givet os, siger en militær officer i den vestlige alliance.

Den europæiske organisationen for sikkerhed i luftfarten, Eurocontrol, og Det Europæiske Agentur for Luftsikkerhed er ved at efterforske de to tilfælde.

- Vi vil samarbejde med disse myndigheder for at blive absolut sikre på, at der ikke er nogen forbindelse med vore manøvrer og de indrapporterer sager om forstyrrelser af frekvenserne, siger Nato-officeren.

/ritzau/Reuters