Naturfolk: Løkkes svineforslag er populistisk dødsspiral

Et forslag om at lade danske landmænd producere flere slagtesvin får alt andet end en varm modtagelse af Danmarks Naturfredningsforening.

På et pressemøde søndag under Folkemødet på Bornholm blev forslaget præsenteret af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, sammen med brancheorganisationen Fødevarer & Landbrug og fødevareforbundet NNF.

Men præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen kalder forslaget for katastrofalt og visionsløst.

- Det ville klæde politikerne at tænke på en langtidssikret svineproduktion, frem for et populistisk forslag som dette. Den danske svineproduktion er en dødsspiral, hvis man ikke tænker nyt.

- Vi kan i forvejen ikke leve op til EU's miljødirektiver, og de fleste glemmer, at Danmark er et de mest intensivt dyrkede lande i verden. Vi har nået grænsen for, hvad produktionssystemet kan. Naturen og vores grundvand har aldrig haft det ringere, siger hun.

Ole Wehlast, formand for NNF, vurderer, at det nye forslag kan skabe op mod 2000 nye arbejdspladser i Danmark, men Ella Maria Bisschop-Larsen hæfter sig, ved at en stigende svineproduktion har betydet det stik modsatte herhjemme.

Det skyldes, at svinene i høj grad er sendt til slagtning i udlandet, hvor arbejdskraften er billigere.

- Kigger man over den seneste 10-årige periode (2002-2012, red.), hvor svineproduktionen er øget fra 25 millioner til 30 millioner, har man herhjemme tabt 23.000 job i landbruget, og en tredjedel af jobbene i slagterierne er forsvundet.

- I samme periode har den danske svineproduktion tabt næsten 13 milliarder kroner. Det svarer til et tab på 56 kroner per slagtesvin, så det er ikke nogen god forretning. Det ville klæde politikerne at være ærlige om, at flere svin ikke betyder flere job i Danmark, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ud over miljøproblemer nævner hun også et massivt sundhedsproblem med svineproduktionen på grund af udbruddet af den antibiotika-resistente bakterie MRSA, der kan være livstruende for mennesker.

Forslaget skal forhandles i den nye forhandlingsrunde om en kommende vækstpakke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip