Nemtsovs unge kæreste får lov til at forlade Rusland

Kæresten til den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov har fået lov til at forlade Moskva, og mandag satte hun sig på et fly til Ukraines hovedstad, Kijev.

Anna Duritskaja var sammen med Nemtsov, da han fredag aften blev skudt og dræbt på en bro i det centrale Moskva. Skuddene blev angiveligt affyret fra en forbipasserende bil. Nedskydningen fandt sted tæt på Kreml.

Den 23-årige ukrainske kvinde, der er hovedvidne i drabssagen, har beklaget sig over, at hun blev tilbageholdt af bevæbnede vagter, til trods for at hun i et flere timer langt forhør havde fortalt alt, hvad hun vidste til efterforskere fra det russiske politi.

En talsmand for udenrigsministeriet i Ukraine skriver sent mandag på Twitter, at Anna Duritskaja har forladt Moskva med fly. Ukrainske diplomater har assisteret den unge kvinde, så hun kunne vende hjem, oplyses det.

Ingen personer er anholdt for drabet på den 55-årige Nemtsov.

De russiske myndigheder har udlovet en dusør på tre millioner rubler (320.000 kroner) for afgørende oplysninger om drabet. Det er en betragtelig sum i Moskva, hvor en gennemsnitlig månedsløn er 60.000 rubler (6400 kroner).

Ifølge USA's præsident, Barack Obama, er drabet udtryk for en forråelse af det russiske samfund og tegn på, at det står skidt til med ytringsfriheden og overholdelse af menneskerettigheder.

- På nuværende tidspunkt har jeg ingen anelse om, hvad der præcist skete. Men jeg ved, at pressefriheden, forsamlingsfriheden, informationsfriheden og almindelige borgerrettigheder i Rusland er i en langt værre tilstand nu, end de var for fire, fem eller 10 år siden, siger Obama til nyhedsbureauet Reuters.

Obama mødte Boris Nemtsov under et besøg i Moskva i 2009.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip