Nepal: Fem svenskere fundet i livet efter snestorm

Skrevet af admin

19/10/2014

Dagens topnyheder

En håndfuld svenske vandrere skal søndag være blevet fundet i live, efter at de sammen med adskillige andre forsvandt, da en voldsom snestorm ramte Himalaya for fem dage siden.

Ud over svenskerne fandt nepalesiske redningshold tilsyneladende 10 tyskere, to australiere og 17 nepalesere.

40 mennesker er bekræftet eller frygtes døde efter snestormen, der skete i den populære Annapurna-region, som adskillige vandrere rejser til i oktober, da vejret normalt er klart og køligt.

Ifølge politiet er 483 vandrere, guider og andre fundet i live, siden redningsaktionerne startede i onsdags. 292 skal være udlændinge.

Det hårde vejr blev udløst af cyklonen Hudhud, der sidste weekend forvoldte store ødelæggelser på Indiens østkyst. Ifølge nyhedsbureauet Reuters mistede 41 mennesker livet i Indien efter cyklonen.

Meteorologer havde forudsagt snestormen, men den synes at være kommet bag på vandrerne, der var på vej mod et højtliggende bjergpas, som udgør en del af den populære rute Annapurna Circuit.

Mange af vandrerne havde søgt tilflugt i små gæstehuse og teforretninger på den populære rute, der løber 240 kilometer mellem bjergtoppe, klipper og buddhistiske landsbyer.

Ruten, der også kaldes æblekageruten, har fået navn efter populære æblekager, der sælges fra de små udskænkningssteder i bjergene.

Det er umiddelbart uvist, om hvor mange vandrere der fortsat savnes. Redningsaktionen vil ifølge nepalesiske myndigheder blive genoptaget mandag.

/ritzau/AFP