Netanyahu og Herzog talte om sikkerhed i tv-duel

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans vigtigste rival fra oppositionen, Yitzhak Herzog, diskuterede først og fremmest sikkerhed, da de lørdag aften udkæmpede en tv-duel forud for tirsdagens valg.

Netanyahu fra det højreorienterede Likud deltog via videolink i debatten, hvor Herzog sagde, at israelerne "har fået nok af Likud."

Netanyahu stillede sig undrende over for kritikken fra Herzog, som både gik på bosættelser i Jerusalem og den israelske politik over for Iran.

Netanyahu sagde, at alle israelske vælgere bør støtte ham i kampen for at neutralisere, hvad han kalder "truslen fra Irans atomprogram."

- Israels sikkerhed er vigtigst af alt. Vi ved, hvordan vi skal varetage den, svarede Herzog, som leder Arbejderpartiet, der ønsker en palæstinensisk stat side om side med Israel.

Flere iagttagere afviser, at sikkerhed er det vigtigste spørgsmål for de fleste vælgere. Den sociale politik, økonomiske problemer og høje leveomkostninger optager flere og flere vælgere mest.

I de seneste meningsmålinger har Herzogs midterkoalition under ledelse af Herzog og den tidligere justitsminister Tzipi Livni fra partiet Hatnuah vundet terræn. De står til at få 25 eller 26 af de 120 pladser i Knesset, mens Netanyahus Likud kun står til at få 21 eller 22 pladser, skriver Reuters.

Men den store udfordring er at få dannet en koalition, som sikrer et flertal i parlamentet, og her synes Netanyahu stadig at stå stærkest.

Men hvis en koalition af arabisk-israelske beslutter sig for at støtte Herzog og Livni, kan det blive svært for Netanyahu.

Det er længe siden, at et parti har vundet et valg klart i Israel, hvor partier kommer og alliancer kommer og går, og hvor de færreste regeringer kan overleve en hel periode.

Siden 1948 har Israel haft 19 valg og 33 regeringer.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip