Ni formodede pirater er varetægtsfængslet

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Ni formodede pirater er varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt. De er sigtet for forsøg på at kapre det danske skib Torm Kansas.

Det oplyser vicestatsadvokat Per Fiig fra Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til Ritzau.

Det er første gang, Danmark forsøger at retsforfølge pirater.

De ni formodede pirater sidder på det danske krigsskib Esbern Snare, der er på piratjagt under Nato-kommando i farvandene ved Somalia.

Soldater fra Esbern Snare pågreb de ni formodede pirater natten til den 10. november, og siden har de siddet tilfangetaget på det danske krigsskib.

- Retten fandt, at der var begrundet mistanke om sigtelsen. De blev varetægtsfængslet in absentia, og det betyder, at de skal stilles for en dommer indenfor 24 timer, når og hvis de kommer til Danmark, siger Per Fiig til Ritzau.

Om de ni formodede pirater kommer til Danmark for en egentlig retsforfølgelse, vil en efterforskning nu afklare.

- Sagen ligger hos os, og vi skal nu i gang med en efterforskning. I første omgang foretager vi afhøringerne af dem via en videoforbindelse til Esbern Snare. De har fået en dansk beskikket forsvarer, siger Per Fiig.

De ni formodede pirater er sigtet efter straffelovens paragraf 183 a, der handler om at kapre blandt andet skibe. Bestemmelsen kan give fængsel i op til livstid.

Efterforskningen vil også rette sig imod, hvilke piratbagmænd, der har sendt piraterne til havs for at kapre skibe.

Om den også vil koncentrere sig om, hvorvidt de ni formodede pirater eventuelt kan sættes i forbindelse med kapring af andre danske skibe og tilfangetagelse af danske søfolk, vil vicestatsadvokaten ikke oplyse noget om.

De ni formodede pirater forsøgte ifølge SØIK at kapre det danske tankskib Torm Kansas fra rederiet Torm den 9. november. Kun skibet var dansk, fordi det er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister (DIS).

Kaptajnen på skibet er indisk og resten af besætningen er af forskellig nationalitet. Vicestatsadvokaten kan ikke oplyse noget om alderen på de ni sigtede pirater, fordi grundlovsforhøret foregik bag lukkede døre. De er alle mænd.

/ritzau/