Nigeria erklæres i nødretstilstand for at stoppe Ebola

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, erklærer landet i nødretstilstand på grund af spredningen af den dødelige sygdom ebola, siger en talsmand.

Samtidig bevilger præsidenten knap 65 millioner kroner til at inddæmme sygdommen.

Nigeria har bekræftet syv tilfælde af ebola-smitte i hovedstaden Lagos, og to er døde.

Den første, der blev ramt, var en mand, der blev syg efter at have forladt Liberia. Et større antal personer, der havde været i kontakt med manden, holdes under overvågning på hospitaler.

Præsident Jonathan advarer mod at "sprede falske informationer om Ebola, som kan føre til massehysteri, panik og forkerte slutninger".

Nigeria er Afrikas mest folkerige land.

Liberia og Sierra Leone er de lande, der er hårdest ramt af det seneste udbrud.

Antallet af personer, der er døde af det seneste udbrud af ebola, nåede fredag op på 961, mens 1800 er blevet smittet med sygdommen. Næsten alle er fra Vestafrika.

Ebola smitter gennem kontakt med blod, sekreter eller andet kropsvæske, oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO.

Mindst halvdelen af de, der har været ramt af sygdommen, dør. Både Spanien og USA har hentet borgere hjem, efter de blev konstaterede smittet eller potentielt smittet med ebola.

Det har fået mange landes sundhedsmyndighederne til at slå alarm, men eksperter maner til besindighed.

Sygdommen forløber hurtigt, og det begrænser, hvor mange en berørt person kan nå at smitte. Dernæst spredes Ebola, i modsætning til mange andre virussygdomme, ikke gennem luften. Det kræver en eller anden form for fysisk kontakt med den smittede for selv at blive ramt.

Samtidig er det vigtigt at isolere grupper af mennesker, der kan have været tæt på Ebola-ofre. Lykkes det, kan sygdommen trænges tilbage.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip