NKT-direktør: Vi anker millionbøde fra EU

Den danske kabelproducent NKT er uenig med EU-Kommissionen og vil ikke acceptere en bøde på 29 millioner kroner for kartelsamarbejde med en række kabelproducenter. NKT anker bøden, oplyser NKT-topchef Michael Hedegaard Lyng til Ritzau Finans.

- Vi er uenige i den afgørelse, som ligger fra EU-Kommissionens side. Vi kan simpelthen ikke leve med den afgørelse, og derfor vil vi også forberede en anke af sagen. Det er meget klart.

- Vi har nogle fuldstændig klare regler for, hvordan vi agerer inden for det her, og vi har ikke medvirket i nogen former for karteller, siger Michael Hedegaard Lyng til Ritzau Finans.

Samlet har EU-Kommissionen tildelt bøder i kartelsagen på 301,6 millioner euro, der er fordelt ud til 11 selskaber. De største bøder er tilfaldet franske Nexans og italienske Prysmian, der har fået bøder på henholdsvis 70,7 og 104,6 millioner euro.

- Det kommer som en overraskelse, at vi bliver omfattet af det, om end vi jo også tydeligvis er en meget lille spiller og en meget lille fisk i det her, når man kigger på bødens størrelse, tilføjer NKT-chefen.

Afgørelsen fra EU-Kommissionen kommer efter flere års behandling, der startede i januar 2009 med uanmeldte inspektioner hos de mistænkte deltagere i kartelsamarbejdet.

NKT har ikke på forhånd reserveret et beløb til dækning af bøden.

- Det har vi ikke gjort, fordi vi har ikke deltaget i nogen form for kartel, og derfor mente vi heller ikke, at vi skulle hensætte noget, siger Michael Hedegaard Lyng.

Det ulovlige kartel har ifølge EU-Kommissionen omfattet så godt som alle verdens store producenter af højspændingskabler af den type, der løber under jorden eller under vandet og blandt andet bruges til at forbinde el-forsyningen fra land til land.

Selskaberne har ifølge EU-Kommissionen fra 1999 og i næsten 10 år delt disse markeder og allokerede kunder imellem sig på et næsten globalt plan.

/ritzau/

 

Dagens Gossip