Nødhjælpsarbejder i Gaza: Fyldt marked under våbenhvile

Den humanitære våbenhvile i Gaza blev torsdag udnyttet til fulde af de lokale palæstinensere, der købte tiltrængte madvarer efter at have været udsat for raketangreb siden forrige tirsdag.

Det siger lederen af Folkekirkens Nødhjælps kontor i Gaza, Omar Al Majdalawi, til Ritzau.

Våbenhvilen nåede torsdag kun at vare få timer, før den blev brudt, fordi Hamas angiveligt havde sendt tre granater afsted mod israelsk luftrum. Men palæstinenserne greb muligheden for at handle.

- Markedet og butikkerne var fyldt i går (torsdag red.). Mange brugte våbenhvilen på at købe mad, eller gik i banken for at hæve deres løn. Det var som en almindelig dag i fem timer.

- Jeg gik ud for at købe mad til mine børn og min familie, og så fortsatte jeg arbejdet med vores partnere for at se, hvordan de håndterer krisen, siger han over en telefon fra Gazastriben.

Mindst 20 palæstinensere meldes dræbt efter landoffensiven, mens én israelsk soldat har mistet livet.

Dermed er i alt to israelere og omkring 260 palæstinensere blevet dræbt, efter at konflikten igen er blusset op mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse.

Omar Al Majdalawi siger, at han sammen med sine fire børn befandt sig omkring to kilometer fra Israels landoffensiv, der torsdag aften blev indledt efter våbenhvilen.

- Jeg planlægger at blive hjemme, for jeg ved ikke, hvor jeg skal tage hen. Hvis landoffensiven når mit hjem, vil jeg forlade det. Men krigshandlingerne er stadig to kilometer væk. Vi kan høre kampvognene.

- I Gaza har vi ikke beskyttelsesrum, så det eneste, man kan gøre, er at gemme sig. Men på skolerne er der ikke plads til så mange mennesker, de er ikke bygget til det, siger han.

Hos Folkekirkens Nødhjælp i Gaza hjælper personalet til dagligt familier med psykosociale problemer, traumatiserede børn og underernærede børn, men det arbejde er lige nu sat på standby på grund af situationen.

- Folk var glade under våbenhvilen, fordi de håbede, at den blev forlænget til en permanent våbenhvile, men efter seks timer startede bombardementerne igen, og Israel indsatte en landoffensiv, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip