Nødløgns-udvalg foreslår sandheds-udvalg

Folketingsmedlemmer skal have et helt særligt organ, hvor de kan sige sandheden til hinanden.

Sådan lyder forslaget fra det såkaldte "nødløgns-udvalg", der i næsten et år har gransket brugen af "nødløgne" i kølvandet på Christiania-sagen, der i 2013 kostede daværende justitsminister Morten Bødskov (S) jobbet.

Nødløgns-udvalget lægger ikke op til nogen generelle lovændringer for at forhindre "nødløgne".

- I stedet foreslår udvalget en ordning, som giver mulighed for, at en minister i ekstraordinære situationer kan fortælle sandheden til et folketingsorgan med nogle få udvalgte medlemmer, som det hedder i udvalgets betænkning.

Udvalget understreger desuden, at "det er nødvendigt, at sandhedspligten fortsat kan tilsidesættes i ekstraordinære situationer – for eksempel i nødretssituationer, hvor menneskeliv eller statens sikkerhed står på spil".

Dermed foreslår udvalget - bortset fra forslaget om det særlige sandhedsudvalg - ikke noget afgørende nyt i forhold til det allerede gældende. Og det glæder justitsminister Søren Pind (V):

- Jeg er enig med udvalget i, at der ikke er behov for lovændringer på området, siger han.

Christiania-sagen handler om et umiddelbart helt trivielt besøg på Christiania i 2012 for medlemmerne af Folketingets retsudvalg.

Besøget blev imidlertid spundet ind i et væv af løgne, konstrueret af intet mindre end Justitsministeriets top.

Det skete for at forhindre, at besøget overhovedet kom i stand, hvilket lykkedes ved at få Københavns daværende politidirektør til at melde fra mødet, selvom han intet skulle.

En undersøgelseskommission med tidligere højesteretsdommer Per Sørensen i spidsen nåede i maj i år frem til, at det var en undskyldelig "nødløgn", som Justitsministeriet og daværende minister Morten Bødskov (S) havde fundet på.

Det mente Folketinget ikke, og Bødskov blev vippet af ministertaburetten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip