Nokia køber franske Alcatel i milliardhandel

Nokia, der tidligere var mest kendt for at producere mobiltelefoner, men i dag fokuserer på at lave netværksudstyr, vil slå pjalterne sammen med Alcatel-Lucent.

Finske Nokia er klar til at betale, hvad der svarer til 15,6 milliarder euro (117 milliarder kroner) for det franske selskab ifølge en meddelelse fra Nokia onsdag morgen.

Betalingen falder udelukkende i aktier. Aktionærerne i Alcatel-Lucent får 0,55 nyligt udstedte Nokia-aktier for hver aktie, de har i det franske selskab i dag.

Det kommende selskab vil hedde Nokia og kommer til at have hovedkontor i Finland, lyder planen, der endnu mangler godkendelse blandt Nokias aktionærer.

Nokias administrerende direktør, Rajeev Suri, vil ligeledes fortsætte som topchef i det nye selskab. Og han har store forventninger til fusionen.

- Vores innovationskapacitet bliver ekstraordinær, når vi sammenføjer Nokias forskningsmotor med Alcatal-Lucent og dets ikoniske Bell Labs.

- Vi vil fortsætte med at kombinere denne styrke med den meget effektive drift, som kræves for at konkurrere globalt, siger han i en pressemeddelelse.

Det kombinerede selskab vil ifølge en pressemeddelelse opnå en omsætning på i alt 26 milliarder euro.

Samtidig forventes det, at man årligt kan spare 900 millioner euro i kraft af synergieffekter, ligesom der forventes en årlig rentebesparelse på 200 millioner euro.

Handlen ventes endelig gennemført i første halvdel af 2016.

Nyheden er dog blevet modtaget negativt af markedet. Alcatel-Lucents aktiekurs faldt onsdag morgen med 9,4 procent, og dermed var tirsdagens kursstigninger på godt 15 procent på baggrund af rygtet om Nokia-opkøbet næsten forsvundet igen.

Kursfaldet kan forklares med, at prisen for Alcatel-Lucent skuffer i forhold til forventningerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip