Nordkorea: Genforening er en psykopats dagdrøm

Sydkoreas forslag om at lægge fundamentet for en koreansk genforening gennem økonomiske udvekslinger og humanitær hjælp er så langt ude, at det svarer til en "psykopats dagdrøm", lyder det fra naboerne i Nordkorea.

Det verbale angreb fra Nordkoreas magtfulde Nationale Forsvarskommission (NDC) er den første reaktion fra Pyongyang på et forslag, som Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, kom med i en tale i Dresden i det tidligere Østtyskland i sidste måned.

Her opfordrede hun Nordkorea til at udvide genforeningsmøderne med familier, der blev skilt ad efter Koreakrigen, og til at udbygge det økonomiske og kulturelle samarbejde over grænsen. Sydkorea vil begynde med at øge landets humanitære bistand.

- Tysklands genforening er et eksempel for os og en model for fredelig genforening, sagde Park i Dresden.

En talsmand for NDC siger, at den tyske genforening skete ved, at Vesttysland absorberede Østtyskland og beskylder Park for at tigge andre lande om hjælp til en genforening, hvor Sydkorea vil absorbere Nordkorea.

- Det er blot en psykopats dagdrøm, siger talsmanden til nordkoreanske statsmedier.

Han kalder forslaget med tilnavnet "Dresden deklarationen" for det rene sludder, hykleri og bedrag.

- Der er enighed i offentligheden om, at nord-syd-forholdet ville gå mere glat end nu, hvis bare Park lukkede sin ulækre mund, siger talsmanden.

Genforening er indskrevet som en national prioritet i både Syd- og Nordkoreas forfatninger, men over de senere år er opbakningen til en sammenlægning dalet i det velhavende Sydkorea.

Spændingerne på den koreanske halvø har været høje, siden Sydkorea i februar iværksatte dets årlige militærøvelser med USA. Nordkorea beskriver øvelserne som en generalprøve for en invasion. Som modsvar har Pyongyang testet en række missiler og tungt skyts.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip