Nordkorea slår ned på rygter: Kim Jong-un fejler intet

Spekulationer og rygter om, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, skulle være syg, har intet på sig.

Det oplyser en gruppe højtstående nordkoreanske embedsfolk i forbindelse med et sjældent besøg i Sydkorea denne weekend, siger den sydkoreanske enhedsminister, Ryoo Kihl-jae. Han mødtes lørdag med topdelegationen fra Nordkorea.

Nordkoreanerne oplyste ved denne lejlighed, at "der intet er galt med minister Kims (Kim Jong-uns, red.) helbred".

Medier i både Nord- og Sydkorea har den seneste tid omtalt Kim Jong-uns helbred, efter at tv-optagelser har vist, at den nordkoreanske leder halter og støtter sig til en krykke.

Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap skrev i september, at Kim Jong-un helt usædvanligt udeblev fra en ceremoni i landets folkeforsamling.

- Kim Jong-un lider af gigt, forhøjet urinsyreniveau, højt kolesteroltal, overvægt, diabetes og højt blodtryk, lød det fra en "velinformeret kilde", som havde talt med Yonhap på betingelse af anonymitet.

Ifølge Yonhap er den angiveligt 31-årige Kim Jong-uns dårlige helbred delvist nedarvet og delvist livsstilsbetinget. Det drejer sig efter sigende om usund kost og et stort alkoholforbrug.

Kim Jong-un har kun vist sig offentligt én gang i løbet af de seneste fire uger. I juli viste han sig offentligt 24 gange, i august 16 gange, men kun én gang i løbet af september, viser en optælling, som CNN har lavet.

Den gigtform, som Kim Jong-un angiveligt lider af, kaldes også podagra. Hans farfar, far og storebror skulle have lidt af samme sygdom.

I september bekræftede statslige medier i Nordkorea, at landets leder ikke er rask, men oplyste ikke noget om, hvad han fejler.

Men den oplysning er nu afvist af den nordkoreanske delegation.

/ritzau/AFP