Nordkoreas diktator bliver væk fra vigtig jubilæum

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er fredag tilsyneladende blevet væk fra et vigtigt jubilæum, der markerer 69-års-dagen for dannelsen af det regerende nordkoreanske arbejderparti.

Ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA står diktatoren således ikke på listen over de gæster, der tager på en årlig pilgrimsfærd til mausoleet i hovedstaden Pyongyang, hvor resterne af hans far, Kim Jong-il, og farfar, Kim Il-sung, ligger.

Der er dog blevet lagt blomster ved statuerne af de to tidligere diktatorer, og på buketterne står ifølge KCNA Kim Jong-uns navn.

Det er meget usædvanligt, at statslederen ikke dukker op til en så vigtig markering i det lukkede land. Siden han overtog magten efter sin far i 2011, har han hvert år deltaget i ceremonien.

Der har dog i ugevis været rygter om, at Kim Jong-un, der angiveligt er 30 eller 31 år, er syg. Tv-billeder har tidligere vist, at diktatoren har været dårligt gående. Han har således ikke vist sig offentligt, siden han var til en koncert i Pyongyang den 3. september.

Sydkorea, der overvåger sin nordlige nabo meget nøje, tvivler imidlertid på, at der har været et kup i Nordkorea.

- At dømme efter rapporter om Kim Jong-uns lederskab ser det ud til, at han regerer på normal vis, siger Lim Byeong-Chul, der er talsmand for genforeningsministeriet.

Medier i både Nord- og Sydkorea har den seneste tid omtalt Kim Jong-uns helbred, efter at tv-optagelser har vist, at den nordkoreanske leder halter og støtter sig til en krykke.

Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap skrev i september, at Kim Jong-un helt usædvanligt udeblev fra en ceremoni i landets folkeforsamling.

I juli viste han sig offentligt 24 gange, i august 16 gange, men kun én gang i løbet af september, viser en optælling, som CNN har lavet.

/ritzau/AFP